Sportfeesten BLAUW-WIT daar moet je zijn!

Sportfeesten!

Na een jaartje bekomen van ons eigen sportfeest is het eindelijk weer zover en zullen we weer sporten op andere locaties.

We nemen graag al onze +12 leden mee (vanaf het geboortejaar 2012).

Deze zomer gaan we alvast naar de volgende locaties
 

► Datums 2024 zijn bekendgemaakt!


Sportfeest Adegem --> zullen we NIET aanwezig zijn door Buitenlands kamp +16

update:  JUREREN op 4 augustus --> Sportfeest Melsele

 

Oefeningen

De oefeningen zijn elke maandag-woensdag-vrijdagavond in de zomer. Het is héél belangrijk hierop zoveel mogelijk aanwezig te zijn. En dan… Na maanden oefenen op de dansjes, wimpels, vendels, piramides en nog veel meer is het eindelijk zover. Iedere zondag komen verschillende KLJ’s uit Oost-Vlaanderen samen om het beste van zichzelf te geven. Er wordt gestreden en gevochten om een beker te veroveren.

Inschrijvingen

Eén week voor elk sportfeest zal dit formulier nog eens in de groepen worden geplaatst en kan je je definitief inschrijven. Was je al ingeschreven en kan je toch niet deelnemen, of wil je alsnog deelnemen aan het sportfeest, dan moet je dit laten weten. Deze wijzigingen kunnen worden doorgegeven t.e.m. de woensdag voor een sportfeest.

Niet tijdig ingeschreven  = niet deelnemen!
Ingeschreven en niet deelnemen = betalen!

Wij vragen een kleine bijdrage van ongeveer €10 dat per sportfeest kan variëren. Dit bedrag dient om het vervoer en de inkom van het sportfeest te betalen.
 

Publiek

Het is altijd fijn om aangemoedigd te worden. Elke zondag start het middagprogramma ongeveer om 14u, vanaf dan zijn bezoekers toegestaan. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! 
Als bezoekers moeten jullie €2 inkom betalen. De planning van het feestprogramma vind u even verderop.

 

Hoe ziet zo'n sportfeest eruit?

6 uur: De wekker gaat!
Opstaan is nooit leuk, maar als we bedenken wat ons vandaag te wachten staat, springen we uit ons bed. We doen ons volledig uniform aan en haasten ons naar het lokaal op het afgesproken uur, om samen naar het sportfeest te vertrekken.

Half 8: Aankomst sportfeest
We worden verwelkomd bij aankomst vanuit de microwagen & zoeken samen een gezellig plaatsje rond het terrein om onze plastiek te leggen. Dit is ons centraal punt voor de hele dag. Daarop leggen wij onze rugzak en het materiaal. We herhalen nog snel alle pasjes en posities.

 

8 – 11 uur: Ochtendprogramma
De sportfeestverantwoordelijken (Julie, Shania en Marthe) hebben een uurschema ontvangen van de organiserende KLJ. Daarop staat waar en wanneer we voor elke discipline voor de jury moeten verschijnen.
De verschillende disciplines worden ’s ochtends voor de jury gedemonstreerd, daarop krijgen we punten. Deze bestaan uit dansen, wimpelen, vendelen, piramide, touwtrekken & atletiek. Na de planning van het feestprogramma kan u een overzicht vinden van alle disciplines. 

11 uur - 13 uur: FINALES, schiftingen & touwtrekken
Nadat we het beste van onszelf gegeven hebben in de ringen voor de jury, is het spannend afwachten of we al dan niet een plaatsje hebben bemachtigd in de finales. Dit wordt afgeroepen door de micro’s over het hele terrein. Wanneer we in de finales zitten, moeten we voor nog meer jury het beste van onszelf geven. Als we geen finale hebben, bereiden we ons voor op de schiftingen van atletiek.
De schiftingen worden gelopen voor het feestprogramma. Enkel de 2 beste afdelingen van elke schifting lopen tijdens het feestprogramma de finale.


14 uur: Start feestprogramma
Bij het horen van het KLJ-lied gaan we zo snel mogelijk naar het middenterrein. Alle afdelingen worden kort voorgesteld & het feestprogramma wordt gestart met het openingsnummer van de organiserende KLJ. Vervolgens wordt een gebed gebracht door Rafke, onze KLJ priester.

Tijdens het feestprogramma demonstreren alle aanwezige KLJ’s alle disciplines waarop ze deze ochtend zijn beoordeeld voor familie en vrienden. Hier vind je de planning van het feestprogramma in de namiddag

Het feestprogramma:

 • Afdelingen plaatsen zich op het feestterrein en worden voorgesteld
 • Openingsnummer door de afdeling
 • Brechts korpsvendelen en prijsuitreiking korps- en individueel brechts
 • (800m junioren meisjes)
 • (4 x 60m miniemen meisjes)
 • (4 x 60m miniemen jongens)
 • (4 x 60m kadetten meisjes)
 • Vrije ritmiek
 • (600m scholieren jongens)
 • (4 x 100m junioren jongens)
 • (800m scholieren jongens)
 • Piramides
 • Basiswimpelen
 • Vrije reeks basiswimpelen
 • (1500m junioren jongens)
 • (4 x 80m scholieren meisjes)
 • (400m kadetten meisjes)
 • Bondsreeks
 • (4 x 100m junioren meisjes)
 • Muziekreeks gilden en prijsuitreikingen dubbel Brechts, Brabants en Leermeesters.
 • Vrije reeks gilden
 • (300m miniemen meisjes)
 • (4 x 80m kadetten jongens)
 • (400m miniemen jongens)
 • Keurwimpelen en hoofdgilden
 • (Afdelingskilometer)
 • Finale koordtrekken
 • Parendans
 • Kringdans
 • (Prijsuitreiking -16 spel)
 • (Algemeen klassement atletiek en prijsuitreiking)

Tijdens het middagprogramma komen we ook onze uitslagen te weten.

Tussendoor kunnen we ook een babbeltje gaan slaan bij onze KLJ vrienden.

18 uur (afhankelijk van atletiek): einde feestprogramma
Moe en voldaan keren we terug huiswaarts. Er wordt een berichtje gepost in de Whatsapp groepen wanneer we huiswaarts keren.

We kijken terug op een fantastische drukke dag!

Disciplines

Dans

Er zijn verschillende soorten dansen waaraan we deelnemen. Buiten de vrije ritmiek zijn alle choreografieën opgelegd door KLJ Nationaal.

Wimpelen

Wimpelen gebeurt met een lichte stok en vlag. Er worden choreografieën bedacht door KLJ Nationaal. Hierin zijn ook verschillende reeksen. Wij spitsen ons toe op de basis basisreeks & basis muziekreeks (voor gevorderden). Verder mogen +18 leden die twee jaar actief deelnemen aan de sportfeesten mee wimpelen met de vrije reeks. Je hebt ook nog keurwimpelen, maar hier doen wij niet aan mee.

Vendelen

Vendelen gebeurt met een zware stok en vlag. Onderaan de stok zit een tegengewicht. Er worden choreografieën bedacht door KLJ Nationaal. Hierin zijn ook verschillende reeksen. Wij spitsen ons toe op de individueel brechts (12 tot 18 jarigen & eerstejaars vendeliers), het brechts korpsvendelen (dit is zonder muziek, de vendeliers worden geleid door een tamboer) & muziekreeks vendelen (met muziek, zonder tamboer). Verder proberen we dit jaar ook voor de eerste keer mee te doen aan de vrije reeks (met muziek en een eigen choreografie).  Als laatste heb je ook nog dubbel brechts, hoofdgilden en leermeester.
Bij onze KLJ mogen zowel meisjes als jongens deelnemen aan het vendelen.

Piramide

Het bouwen van de piramide is een groepsgebeuren. Samen bouwen we aan een mooie, grote piramide & aan het vertrouwen binnen onze KLJ.  De leiding werkt op voorhand een mooie piramide uit zodat we kunnen stralen in de ring. Hieronder zie je hoe we opkomen, onder begeleiding van de tamboer, en hoe we uiteindelijk onze piramide gebouwd hebben.

Touwtrekken

Voor het touwtrekken wordt een onderscheid gemaakt tussen jongens & meisjes, -16 & +16. We gaan telkens met 6 de strijd aan om het touw naar onze kant te trekken. De teams worden aangemoedigd door de hele groep, dit versterkt het groepsgevoel! Hiervoor gebruiken we een beurtsysteem zodat ieder lid die wil touwtrekken, eens kan trekken. Onderschat dit niet, er zit een hele techniek achter. De leiding bekijkt op de bus wie er wil touwtrekken.
De plus 16 mag met bottines of werkschoenen touwtrekken, de min 16 mag enkel touwtrekken met sportschoenen

Atletiek

Iedereen gaat rond 11 uur verplicht om zijn stempel aan de microwagen. De stempels zorgen voor een onderscheid binnen een leeftijdscategorie:

De loopnummers bestaan uit lange afstanden & aflossingen. De afstanden verschillen per leeftijdscategorie, dus daarom moet je een stempel halen. Je hebt ook een stempel nodig om deel te nemen aan het touwtrekken en het min 16 spel te spelen.  Bij de estafette wordt er met 4 gelopen.

Min 16-spel

Al onze -16 leden nemen deel aan een spel. Het spel wordt georganiseerd door de verantwoordelijke afdeling. Het is een actief, maar een leuk gebeuren. Een wedstrijd tussen leeftijdsgenoten waarbij je uw eigen medaille/beker kan winnen. De leiding motiveert jullie dan ook extra hard!

Bent u benieuwd over hoe onze sportfeesten eruit zien?

Dan hebben wij voor jou een video op YouTube van ons eigen sportfeest in 2022.


Regionaal sportfeest KLJ Ertvelde 2022

Kijk deze gerust terug en voel de sportfeestkriebels!

Bij verdere vragen neem gerust contact op met de sportfeestverantwoordelijken:

Shania Van De Veire: 0479 45 20 52

Julie Wauters: 0467 00 27 86

Marthe Hyde: 0468 27 46 77

Er staat dus een drukke zomer voor de boeg. Wij hebben er zin in.

De leiding <3